Главная » Salomatlik sirlari
Bugungi kunda erta klimaks tez-tez uchrab turayotgan holatga aylandi. Bu davrda o‘ziga xos o‘zgarishlar qatorida sog‘ligimizda ham turli bezovtaliklar kelib chiqishi sir emas. Ularni bartaraf etish uchun esa ishni taomnomadan boshlashni tavsiya etamiz:

• Kalsiyga boy mahsulotlar – sut,qatiq, tvorog, yogurt, pishloq, tuxum, bodom, sariyog‘, dengiz karamidan tayyorlangan yeguliklar ayni muddao.
• Yarim to‘yingan yog‘ kislotalariga ega bo‘lgan o‘simlik yog‘i, yong‘oqlar, albatta, taomnomaga kiritilishi zarur. Ular qondagi trigliserid va xolesterin miqdorini kamaytiradi.
• Omega – 3 yog‘ kislotasi ko‘p bo‘lgan baliq turlari iste’mol qilinishi kerak. Hech bo‘lmaganda haftasiga bir marta bo‘lsa ham. Shuningdek, yong‘oqlarni ermak qilish ham asabni tinchlantiradi.
• Nonushtaga suli va manniy yormasidan tayyorlangan bo‘tqalar, meva sharbatlari bo‘lsa, tushlikka suyuq taomni tanlang. Kechki taomda esa ko‘kat qo‘shilgan salat yeyishingiz lozim.
• Makaron ... Читать дальше »
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 183 | Добавил: ADMIN1 | Дата: 12.11.2016 | Комментарии (0)

Sochning o`sish tezligi bizning genimiz va turmush tarzimiz bilan bevosita bog`liqligini unutmaslik kerak. «Sochim negasekin o`sayapti?» degan savolniberishdan avval taomnomangiz va parvarishlovchi vositalaringizni ko`zdan kechiring... Asosiysi, muammoga har tomonlama yondashing!

1. To`g`ri ovqatlaning!
Tabiiy va sifatli mahsulotlar (meva, sabzavot va yormalar)ni iste`mol qiling. Ana shunda organizm soch o`sishi uchun kerakli vitaminlarni ovqat orqali qabul qiladi.

2. Ehtiyot bo`ling!
Kimyoviy jingalak yoki vodorod peroksidi bilan «yuvilgan» sochlar sekin o`sishi tabiiy hol. Bundan tashqari, sochbo`yog`i, lakiva mussidan hamda fen, dazmol kabi vositalardan tez-tez foydalanish ham jarayonni sekinlashtiradi.

3. Soch «gullamasin»
Sochlarni uchidan bir yarim-ikki oyda qirqtirib turish ham ularning tezroq o`sishiga ta`sir ko`rsatadi. Chunki soch uchidan gullab borsa, uch qismi sinuvchan bo`lib qoladi. Natijada sochning o`sgani aslo ... Читать дальше »
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 415 | Добавил: ADMIN1 | Дата: 11.11.2016 | Комментарии (0)

Siz buni bilishga haqlisiz! Saraton — zamonaviy vabo! Olimlar xotimasi halokatga olib boruvchi bu kasallikka davo topish uchun millionlab dollarlarni sarf etishmoqda, deya yozadi vmirchudes.com sayti. Bu maqolada biz sizga Kentukki universiteti olimlari olib borgan izlanishlar natijasi bilan o‘rtoqlashamiz. Unga ko‘ra saratonni muqobil davo usullari bilan davolash mumkin ekan, ulardan biri bilan sizni tanishtiramiz. So‘nggi ilmiy kashfiyotga ko‘ra uzum urug‘i saratonning 80% noma’lum hujayralarini halok etishga qodir ekan. Ha, o‘sha siz bilgan, mevasini yeya turib, danagini tuflab tashlaydigan uzum. Shunga ishonasizmi? Saraton nihoyatda katta tezlik bilan tarqalib, har yili millionlab insonlarni hayotdan olib ketadi. Olimlar har yili millionlab dollarlarni sarflayotgan bo‘lsalarda, ularning harakatlari bizni quvontirgani yo‘q. Biz yuqorida keltirganimizdek, davo bizga juda yaqin, biroq farmaseftikkompaniyalar bu narsa tarqalmasligi uchun bor kuchlari bilan buni sir saqlashga urinmoqdal ... Читать дальше »
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 173 | Добавил: ADMIN1 | Дата: 09.11.2016 | Комментарии (0)

G‘arbiy Avstraliya universiteti olimlari o‘n besh yil davom etgan tadqiqotni nihoyat yakunlab, bir to‘xtamga kelishdi.

Ma’lum bo‘ldiki, kuniga bir dona olma iste’mol qilgan odamda muddatidan oldin o‘lish xavfi 35 foizga kamayarkan. Albatta, bunga olma tarkibidagi foydali moddalar sababchidir. Bu moddalar qondagi xolesterin miqdorini keskin kamaytiradi, qon bosimini me’yoriy holatga keltiradi, saraton xastaligi xavfini bartaraf etadi. Magniy, kaliy moddalari esa qon aylanishini yaxshilab, yurak faoliyatiga ijobiy ta’sir etadi.
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 189 | Добавил: ADMIN1 | Дата: 09.11.2016 | Комментарии (0)

G‘ilaylikka qarshi xalq tabobati beda damlamasidan foydalanishni tavsiya etadi. Bir stakan qaynagan suvda damlash uchun 6 g maydalangan beda bargi kerak bo‘ladi. Damlab bo‘lgach, biroz dam yediriladi va kuniga ikki mahal ichiladi.

Bundan tashqari, g‘ilaylikni kamaytirish uchun qora smorodinali damlama tayyorlash ham mumkin. Bir stakan qaynagan suvga 5 g quritilgan smorodina barglari solib qaynatiladi. So‘ng qaynatmani sizdirib olib, kun davomida bir necha marta choy o‘rnida iste’mol qilish mumkin. Sabzi sharbati ko‘z mushaklarini mustahkamlaydi. Unga ozgina lavlagi va bodring sharbati qo‘shish hamda har kuni yarim litrdan ana shunday sharbatni ichish lozim.
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 332 | Добавил: ADMIN1 | Дата: 09.11.2016 | Комментарии (0)

Echki suti mizojda eng mo‘‘-tadil hisoblanadi. Ibn Sino ta’riflashicha, echki suti ichni suradi, tomoqdagi, qovuqdagi yaralarni davolaydi, yo‘tal, qon tuflash, bosh og‘rig‘i, me’da xastaliklarida foyda qiladi. U quruq mizojdan bo‘ladigan xafaqon, vasvasa hamda esda saqlayolmaslik kasaliga ham yaxshi davodir. U bilan og‘izni chay¬qash va g‘arg‘ara qilishning tomoq og‘riqqa, tilcha, bodomsimon bezlar shishlariga, silga va nihoyat darajada ozib ketishga foydasi katta.

Olimlar ta’kidlashicha, echki suti kimyoviy tarkibiga ko‘ra ko‘proq ona sutiga yaqin turadi. Vitaminu mineral moddalarga boy. Tarkibida, ayniqsa, yog‘ va oqsillar mo‘l bo‘lib, ularni organizm tez va oson qabul qiladi. Yog‘ donachalari sigir sutinikidan ikki barobar kichik, oqsillari esa nozik bo‘ladi. Shu bois echki sutini go‘daklarga ham bersa bo‘laveradi. Raxit, jigar, o‘pka sili, allergiya kasalliklarini davolashda echki sutining o‘rni katta. U ishqorli bo‘lganidan oshqozoni oshiqcha kislota ajratadigan odaml ... Читать дальше »
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 239 | Добавил: ADMIN1 | Дата: 05.11.2016 | Комментарии (0)

Organizmimizda har bir modda va vitaminning o`r o`rni bor. Xuddi shunday muhim vitaminlardan biri S vitaminidir. Quyida S vitaminiga boy mahsulotlar haqida ma`lumot beramiz.

1100mg./100 gr.
Quritilgan na`matak
Qishning yakuni va bahor avvalida S vitaminiga muhtoj organizmingiz uchun juda zarur. Chunki ayni shu paytda meva tanqisligi kuzatiladi. Har kuni ertalab na`matak damlamasini ichish kerak.

250 mg./100 gr.
Qorag`at, chakanda mevasi (oblepixa)
Mevalarga ishlov berilganda (murabbo, sharbat), ularning tarkibida S vitamini kamayadi. Shuning uchun meva holatida iste`mol qiling.

160 mg./100 gr.
Olma
Eng yaxshi tanlov! Olmani po`stidan tozalab eng. Muzlatkich yoki omborda saqlaganda ochiq holda qoldirmang.

150 mg./100 gr.
Petrushka
Taomni dasturxonga tortishdan avval uni muzlatkichdan olib, to`g`rang. Uzoq vaqt ochiq joyda qolsa, tarkibida askorbin kislotasi havoga uchib-ketadi. ... Читать дальше »
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 267 | Добавил: ADMIN1 | Дата: 02.11.2016 | Комментарии (0)

Xol va norlarni yo`qotish mumkinmi?

Har bir insonda o`rtacha 10 tadan 40 tagacha xol bor. Tanamizning turli a`zolarida joylashgan xollar ba`zan go`zalligimizga go`zallik qo`shsa, gohida aksincha bo`lishi ham mumkin. Xol haqida odamlar orasida turli fikrlar bor. Kimdir uni olish mumkin emas, desa, boshqa birov bunda hech qanday xavf ko`rmaydi.

Xol ilmiy olamda «nevus» deb ataladi. Ba`zi nevuslar saraton kasalligini qo`zg`atishi ham haqiqat. Xuddi shunday qizil nuqtachalar ko`rinishidagi angiomalar ham mavjud. Angiomalarni maxsus lazer yordamida olib tashlash mumkin. Ular homiladorlik davrida, kontraseptiv dori vositalari qabul qilganda, jigar yoki oshqozon osti bezlari va ba`zi irsiy kasalliklar oqibatida paydo bo`lishi mumkin. Homiladorlik davrida paydo bo`lgan angiomalar olti oy mobaynida yo`qoladi.

Olib tashlash usullari

Ilgari xol qo`yish rusum bo`lgan bo`lsa, hozirgi kunda ularni olib tashlash odat tusiga kirib bormoqda. Tibbiy go ... Читать дальше »
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 408 | Добавил: ADMIN1 | Дата: 01.11.2016 | Комментарии (0)

Kamqonlik, qondagi gemoglobin miqdorining tushib ketishi natijasida organizmga kislorod etkazib berish qiyinlashadi. Bu esa jismoniy quvvat kamayib ketishiga olib keladi. Shu bilan birga, kamqonlikda yurakda shovqin, umumiy holsizlik, immunitet pasayib ketishi kuzatiladi. Gemoglobin miqdori tushib ketishi yoshu qarida birdek kuzatiladi.

1. Bir stakandan yong`oq va grechixa yormasini maydalab ezib, bir stakan asalga aralashtiriladi. Kamqonlikda aralashmadan kuniga ikki mahal 1 osh qoshiqdan eyish kerak.

2. Bir stakan quritilgan olxo`ri, turshak, yong`oq, mayizni maydalab, 1 stakan asal qo`shiladi. 1-2 dona limonni po`stlog`i bilan birga qiymalagichdan o`tkazib, aralashtiriladi. Kuniga 1-3 mahal iste`mol qilish lozim. Muolaja davomiyligi: 10-12 kun.

3. Sabzi, lavlagi, sholg`om sharbatidan yarim stakandan chiqarib, aralashtiriladi. Shishaga solib, muzlatkichga qo`yish kerak. Kuniga 3-4 mahal ovqatlanishdan avval 2 osh qoshiqdan ichiladi. Muolaja davo ... Читать дальше »
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 884 | Добавил: ADMIN1 | Дата: 30.10.2016 | Комментарии (0)

Ma`lumotlarga ko`ra, er yuzi aholisining besh foizi o`t pufagida tosh “ko`tarib” yurar ekan. Shunisi qiziqki, mazkur a`zo faoliyati bilan bog`liq xastaliklar erkaklarga qaraganda ayollarda ikki-uch baravar ko`proq kuzatiladi. Xo`sh, buning sababi nimada? O`t pufagi yallig`lanishi, tosh yig`ilishi, o`t dimlanishi, “qurt” paydo bo`lishi kabi sindromlar qanday yuzaga keladi?

Mavzu yuzasidan Respublika ixtisoslashtirilgan terapiya va tibbiy reabilitasiya ilmiy amaliy tibbiyot markazining bo`lim boshlig`i, gastroenterolog shifokor Elnora Do`stmuhamedova ma`lumot beradi.

U qanday a`zo?

Organizmda o`t yig`iladigan a`zo o`t pufagi, deb atalib, unda taxminan 50-80 ml. o`t va safro suyuqligi bor. Ushbu a`zodagi o`t jigar hujayralari ajratadigan sarg`ish suyuqlikdan tarkib topgan bo`lib, yog`simon moddalar hazm bo`lishi va so`rilishi uchun zarur. Jigarning to`xtovsiz o`t ajratishi organizmda kechuvchi tabiiy jarayondir. Agar ovqat hazm qilishda muammo bo`lma ... Читать дальше »
Категория: Salomatlik sirlari | Просмотров: 408 | Добавил: ziyo_music | Дата: 21.10.2016 | Комментарии (0)